Authentication vs autorisatie
Beveiligingsprocessen die uw strategie voor identiteits- en toegangsbeheer ondersteunen. Ontdek de slimme manier van authenticatie.
Wat is authenticatie?
Authenticatie of verificatie is een van de vele cyberbeveiligingsprocessen die een bedrijf gebruikt om zijn assets te beschermen. Het doel is om de identiteit van een gebruiker te verifiëren voordat deze toegang krijgt.
Autorisatie geeft gebruikers toegang tot bepaalde functies of gegevens. Deze beveiligingslaag is een manier om medewerkers toegang te geven en tegelijkertijd essentiële informatiebronnen te beschermen.
Een bedrijf moet autorisatie geven als een medewerker, klant of iemand die op afstand werkt, toegang wil krijgen tot een bepaalde toepassing of een bepaald bestand. Bijvoorbeeld: een bedrijf zal medewerkers autorisatie willen geven om bepaalde bestanden te downloaden van de bedrijfsserver, maar zal willen voorkomen dat deze medewerkers toegang hebben tot vertrouwelijke financiële bestanden.
Nog een voorbeeld: een bedrijf wil dat bepaalde gebruikers toegang hebben tot een eindpunttoepassing, zoals een content management system of een gebruikersportal. Maar dat bedrijf wil ook autorisatie inzetten om bepaalde gebruikers geen toegang te geven tot vertrouwelijke gegevens.
Hoe werkt authenticatie?
Authenticatie werkt als een sleutel die een deur kan openen. Gebruikers moeten hun identiteit aantonen voordat ze toegang krijgen. Authenticatie kan worden verstrekt via inloggegevens, zoals:- Gebruikersnamen en wachtwoorden
- Eenmalige pincodes of toegangstokens
- Beveiligingsvragen
- Authentication-apps die gebruikmaken van een telefoonnummer of e-mailadres
Dit proces kan bestaan uit eenvoudige two-factor authenticatie of extra veilige multifactor-authenticatie inclusief adaptieve en biometrische verificatie, zoals een vingerafdruk of irisscan. Zodra de gebruiker geverifieerd is, geeft het systeem toegang en gaat de deur open.
Wat is autorisatie?
Als authenticatie de sleutel is die de deur opent voor gebruikers, is autorisatie een extra beveiligingslaag die ervoor zorgt dat gebruikers wel of geen toegang krijgen tot bepaalde gebieden nadat ze die deur hebben geopend.
Autorisatie geeft gebruikers toegang tot bepaalde functies of gegevens. Deze beveiligingslaag is een manier om medewerkers toegang te geven en tegelijkertijd essentiële informatiebronnen te beschermen.
Een bedrijf moet autorisatie geven als een medewerker, klant of iemand die op afstand werkt, toegang wil krijgen tot een bepaalde toepassing of een bepaald bestand. Bijvoorbeeld: een bedrijf zal medewerkers autorisatie willen geven om bepaalde bestanden te downloaden van de bedrijfsserver, maar zal willen voorkomen dat deze medewerkers toegang hebben tot vertrouwelijke financiële bestanden.
Hoe werkt autorisatie?
Als u een veilige omgeving creëert voor het netwerk, de toepassingen en de data van uw bedrijf, dient autorisatie plaats te vinden direct na de authenticatie. Zodra de gebruikersaccounts gevalideerd zijn, kunnen beheerders toegang verlenen tot het volgende beveiligingsniveau, zodat gebruikers alleen toegang hebben tot de juiste informatiebronnen.
Authenticatie vs autorisatie
Authenticatie en autorisatie zonder wachtwoorden
Beheerders die een beveiligingsinfrastructuur ontwikkelen inclusief identiteits- en toegangsbeheer moeten alles kunnen gebruiken, van multifactor-authenticatie tot single sign-on en op rollen gebaseerde toegang. Dit proces lijkt wellicht complex, maar LastPass heeft een slimme en eenvoudige cyberbeveiligingsoplossing.
- Implementeer biometrische en contextafhankelijke verificatie om uw bedrijf beter te beschermen.
- Bied medewerkers, klanten en mensen die op afstand werken een wachtwoordloos verificatieproces.
- Verifieer gebruikers op verschillende apparaten zodat het werk naadloos door kan gaan.
- Beveilig elk toegangspunt, van de cloud en toepassingen op kantoor tot VPN-verbindingen en werkplekken, met als resultaat een succesvolle authenticatie.
- Zorg ervoor dat biometrische data versleuteld worden op apparaatniveau en op het apparaat van de gebruiker worden opgeslagen voor meer privacy en beveiliging.
- Bied de mogelijkheid tot aanpassingen, om te profiteren van de verschillende MFA-methodes voor toegangsbeheer voor gebruikers of groepen.
- Creëer een centrale lijst met gedetailleerde beleidsregels om toegangsrechten te beheren op individueel, groeps- of organisatieniveau.
- Bespaar tijd en geld met een eenvoudig implementatieproces waar u geen IT-expert voor nodig heeft.
- Automatiseer de inrichting met gebruikersdirectory’s als Microsoft AD en Microsoft Azure AD, met een eenvoudige configuratie en minimaal beheer.
- Biedt meerdere authenticatieprotocollen en autorisatiemogelijkheden die passen bij de grootte, de beveiligingsbehoeften en het budget van uw bedrijf.
Meer dan 100.000 toekomstgerichte bedrijven vertrouwen op LastPass
Onze teams vragen uit zichzelf om LastPass, we hoeven het niet meer aan te raden. Daarom is de integratie in de werkpraktijk nu al ruim 70%. Zo kan ons beveiligingsteam makkelijk winst behalen, en het is daarnaast makkelijk voor onze medewerkers om sterke wachtwoorden te kunnen maken en beheren, zonder ze zelf te moeten onthouden.
Verbeterde beveiliging en soepel toegang
Start vandaag nog met LastPass en kies voor intuïtieve multifactor-authenticatie om uw beveiligingsinfrastructuur te verbeteren. LastPass is eenvoudig te implementeren voor beheerders, gemakkelijk aan te leren voor gebruikers en het beschermt uw bedrijf tegen cyberaanvallen.
Neem contact met ons op om te ontdekken hoe u een totaaloplossing voor identiteits- en toegangsbeheer kunt creëren met LastPass.
Meer informatie over LastPass-functies
-
Wachtwoorden delen
Deel toegang op een veilige manier als verschillende collega's en klanten dezelfde toepassingen gebruiken.
-
Beheermogelijkheden
Beheer organisatiebrede LastPass-beleidsregels, accounts en wachtwoordbeveiliging.
-
Integreer multifactor-verificatie
Configureer, verifieer en beveilig uw organisatie op kantoor en uw team dat op afstand werkt.
-
Adaptieve authentication
Kies authenticatiefactoren die de eindpunten van uw organisatie beveiligen.