Wachtwoordbeveiliging in 2021: menselijke zwakheden overwinnen
Bekijk het rapport ‘De psychologie van het wachtwoord 2021’ en ontdek de verschillen in wachtwoordgedrag tussen vorig jaar en 2022.
Uit ons onderzoek onder 3750 professionals naar de manier waarop zij omgaan met wachtwoordbeveiliging bleek een duidelijke tegenspraak tussen het vertrouwen in de wachtwoordgewoontes en het gedrag. Wat hebben we nog meer ontdekt?
75% van de respondenten heeft veel vertrouwen in het eigen wachtwoordbeheer. Toch gebruikt twee derde steeds hetzelfde wachtwoord of een variatie daarop.
Welk gedrag vertonen ze nog meer als het gaat om wachtwoorden?
Bijna 65% van de respondenten is op de een of andere manier voorgelicht over cyberbeveiliging. Maar de praktijk blijkt een ander verhaal. Nadat ze waren voorgelicht over cyberbeveiliging, is slechts 31% van de gebruikers gestopt met het hergebruik van wachtwoorden terwijl niet meer dan 25% aan de slag ging met een wachtwoordbeheerder.
Waarom passen ze hun kennis niet toe?
Generatie Z loopt op kop als het gaat om vertrouwen in cyberbeveiliging. Millennials, Generatie X en babyboomers nemen respectievelijk de tweede, derde en vierde plaats in.
Maar hoe verhoudt het wachtwoordgedrag zich?
Bekijk het rapport ‘De psychologie van het wachtwoord 2021’ en ontdek de verschillen in wachtwoordgedrag tussen vorig jaar en 2022.
Lees het rapport om de huidige stand van het online veiligheidsgedrag te vergelijken met 2020 (alleen beschikbaar in het Engels).