SSO versus wachtwoordmanager

Dit zijn de verschillen tussen oplossingen voor identiteits- en toegangsbeheer. Ontdek de beste beveiligingsoplossing voor uw bedrijf en team.

Voordeel van identiteits- en toegangsbeheer

Of het nu gaat om een wachtwoordmanager, een beheertool voor uitgebreide toegang (PAM) of een Single Sign-On (SSO)-applicatie, met identiteits- en toegangsbeheer kunnen bedrijven en medewerkers informatie beschermen en veilig delen. Daardoor wordt een uitzonderlijke gebruikerservaring gecreëerd en verbetert de cyberbeveiliging.

Of we nu op kantoor of op afstand werken, we moeten allemaal meerdere complexe wachtwoorden onthouden. Hetzelfde wachtwoord gebruiken voor elk account vormt een risico, omdat cybercriminelen dan met één wachtwoord toegang kunnen krijgen tot meerdere accounts. Maar het is onpraktisch en weinig productief om verschillende unieke, veilige wachtwoorden bij te houden. Door deze discrepantie zijn er steeds meer wachtwoordmanagers ontstaan.

SSO-oplossingen (Single Sign-On) zijn steeds populairder geworden. De verschillen tussen een wachtwoordmanager en een SSO-oplossing zijn niet altijd duidelijk, zeker omdat ze vergelijkbare toegangs- en beveiligingsproblemen oplossen. Maar er bestaan wel degelijk belangrijke verschillen, die van invloed kunnen zijn op uw keuze om deze oplossingen te implementeren in uw organisatie.

Wat is het verschil tussen SSO en wachtwoordmanagement?

Wachtwoordmanagement om inloggegevens te beveiligen

Wachtwoordmanagers bieden een veilige, cloudgebaseerde kluis om wachtwoorden, adressen, betaalpasgegevens en meer op te slaan. Met een wachtwoordmanager worden al uw inloggegevens op één plek opgeslagen achter één hoofdwachtwoord om de kluis te openen. Wachtwoordmanagers vullen automatisch uw inloggegevens in, zodat u niet al uw wachtwoorden voor verschillende websites en apps hoeft te onthouden.

SSO biedt vertrouwen

SSO-oplossingen zorgen ervoor dat medewerkers eenvoudig toegang hebben tot belangrijke applicaties en dat biedt vertrouwen. SSO gebruikt één domein om het verificatieproces uit te voeren en overzicht te houden op toegangsrechten. Deze oplossingen maken gebruik van federatieve protocollen zoals SAML, die geïntegreerd kunnen worden met tools voor meervoudige verificatie (MFA), andere identiteitsproviders, VPN's, firewalls enzovoort. Met SSO heeft uw organisatie inzicht in welke gebruikers toegang hebben tot welke applicaties en kunt u gebruikers toegang geven of gebruikers verwijderen, indien nodig.

EPM Single Sign-On (SSO)
Eén wachtwoord
• Eén wachtwoord waarmee u toegang heeft tot alle inloggegevens.
• Eén wachtwoord waarmee u toegang heeft tot alle inloggegevens
Enkele weergave
• Eén kluis om aanmeldingen te bewaren, bekijken, beheren, wijzigen en starten
• Eén portal waar medewerkers apps kunnen bekijken en starten
Wachtwoorden beheren
• Automatisch opslaan en invullen van elk aanmeldingsformulier (ook als ze niet bekend zijn bij IT)
• Wachtwoorden verwijderen met SAML 2.0
Toegang krijgen en verlenen
• Versleuteld wachtwoorden delen

• Een wachtwoordgenerator die lange, unieke wachtwoorden creëert
• Een catalogus met vooraf geïntegreerde apps voor gemakkelijke implementatie door beheerders

• Ondersteuning voor cloud-, oudere, mobiele en interne apps
Beheer, automatisering en beleidsregels
• Eén kluis om aanmeldingen te bewaren, bekijken, beheren, wijzigen en starten
• Eén portal waar medewerkers apps kunnen bekijken en starten

Waarom uw organisatie allebei nodig heeft

Een wachtwoordmanager en een SSO-oplossing werken het beste als ze samen worden gebruikt. Als u alleen SSO gebruikt, zijn verschillende websites en applicaties mogelijk niet beveiligd omdat ze niet compatibel zijn met SAML- of LDAP-protocollen of weet IT wellicht niet dat ze bestaan. Een wachtwoordmanager ondervangt deze zaken, zodat er altijd beveiligde toegang is.

Hoe SSO en wachtwoordmanagers samen kunnen werken

Wachtwoordmanagement en SSO vullen elkaar aan.

SSO geeft eindgebruikers toegang tot verschillende applicaties met slechts één set inloggegevens. Protocollen, zoals SAML of LDAP, slaan inloggegevens veilig op en verifiëren gebruikers. SSO verlaagt dus het aantal wachtwoorden en verhoogt de productiviteit van medewerkers, doordat inloggegevens en wachtwoorden minder vaak gerest hoeven te worden. Daarnaast verbetert het de veiligheid van de organisatie.

Een wachtwoordmanager kan een aanvulling zijn op SSO, dat niet altijd goed is uitgerust om bepaalde wachtwoordproblemen of datalekken te ondervangen. Als een applicatie of website niet compatibel is met SAML of LDAP, biedt een wachtwoordmanager een manier om inloggegevens veilig op te slaan. Wachtwoordmanagers bieden ook de mogelijkheid om inloggegevens van een account veilig te delen met meerdere teamleden. Dit ondervangt mogelijke veiligheidsproblemen die ontstaan door niet-beveiligde inloggegevens.

62FB2ABC-70BE-4861-9BA7-752E50D2F13B-png

LastPass: bescherming bij elk toegangspunt

Vereenvoudig de gebruikerservaring als u een nieuwe medewerker toegang wilt geven en garandeer volledige controle over elk wachtwoord als onderdeel van het wachtwoordbeleid van uw bedrijf.

  • Als uw organisatie geen SSO-serviceprovider heeft, biedt LastPass robuuste SSO die geïntegreerd kan worden met uw wachtwoordmanager. Zo krijgt uw team snel de benodigde toegang zonder dat er veiligheidsrisico's ontstaan. Profiteer van een portfolio met meer dan 1.200 vooraf geïntegreerde mobiele apps en op maat gemaakte integraties, zodat iedereen zonder wachtwoorden eenvoudig toegang heeft.
  • Als uw organisatie al een SSO-serviceprovider heeft, kan LastPass worden geïntegreerd met Microsoft  ADFS, Azure, OneLogin en Okta. Nieuwe medewerkers toegang geven wordt eenvoudiger, er is geen hoofdwachtwoord meer nodig en de functionaliteit wordt verbeterd.
  • Als uw bedrijf geen PAM-oplossing heeft, kan LastPass uw IT-afdeling helpen met het beheren van vertrouwelijke inloggegevens via gedeelde mappen, op rollen gebaseerde rechten, verschillende toegangsniveaus voor beheerders en het afwisselen van sterke wachtwoorden.