Hoe onze versleuteling op basis van zero knowledge werkt
Versleuteling op basis van zero knowledge is een methode die werkt met de standaard algoritmes van de beveiligingsbranche, waar LastPass op gebouwd is. Simpel gezegd betekent “zero knowledge” dat niemand anders dan u uw hoofdwachtwoord kent of kan herleiden. Deze methode maakt gebruik van versleuteling en hashing & salting, waarmee een encryptiesleutel wordt aangemaakt die wordt gebruikt om uw wachtwoordkluis te versleutelen en ontsleutelen.
Bij versleuteling op basis van zero knowledge komen uw gegevens nooit onversleuteld op onze servers terecht. De structuur werkt met een contrast tussen de client en de server:
- De client is uw lokale computer, tablet of smartphone: de apparaten waarmee u LastPass gebruikt.
- De server is LastPass, met opslag in de cloud.
Er gebeuren twee dingen met uw hoofdwachtwoord. LastPass gebruikt PBKDF2-SHA256 hashing met 600.000 iteraties om de encryptiesleutel te verkrijgen. Hierna voeren we nog een laatste iteratie uit en gebruiken deze als een aparte verificatiefactor. Als de verificatie is geslaagd en de kluis is opgehaald, gebruiken we AES 256 bits versleuteling met de encryptiesleutel om uw kluis te ontsleutelen (en later weer te versleutelen).
De verificatiehash zorgt voor veilige verificatie door te controleren dat uw hoofdwachtwoord overeenkomt met de afgeleide verificatiehash die op de server is opgeslagen.
Deze methodes voor versleuteling en hashing zorgen ervoor dat uw hoofdwachtwoord en de gevoelige gegevens in uw kluis alleen bekend zijn bij u. Al deze maatregelen beschermen u tegen aanvallen op de server.
De belangrijkste terminologie rondom versleuteling
- Versleuteling / encryptie
Dit is een functie in tweerichtingsverkeer die een gewone tekenreeks (zoals uw hoofdwachtwoord) omzet in een onleesbare tekst. LastPass versleutelt de gegevens in uw kluis om ze tegen cybercriminelen te beschermen. - Hashing
Dit is een functie die maar in één richting werkt om gegevens – zoals uw hoofdwachtwoord – om te zetten naar een unieke, onleesbare output: de hash. Deze hash wordt op onze server opgeslagen om uw aanmelding te kunnen verifiëren. - Salting
Bij salting wordt een bepaalde invoer, zoals uw hoofdwachtwoord of een verificatiehash, omzet naar een nog uniekere waarde, die nog lastiger te kraken is. Salt-waarden zijn verschillend voor iedere gebruiker en voor iedere invoer.